"VARNING FÖR BARNSOLDATER" - Projektarbete -13




VARNING FÖR BARNSOLDATER

Det finns uppskattningsvis 300 000 barnsoldater i världen som är fördelade på ett 30-tal konflikter. Barn och ungdomar upp till 18 år utnyttjas av beväpnade grupper och arméer i olika väpnade konflikter. Barnen kan rekryteras frivilligt eftersom att de t.ex. försöker fly från dåliga förhållanden eller för att de vill hämnas saker deras familjer blivit utsatta för. De kan även tvångsrekryteras genom att bli kidnappade eller hotade. För att hindra barnen från att kunna återvända hem tvingas de ofta döda sina föräldrar, syskon eller grannar innan de förs bort. Det är väldigt vanligt att barn blir rekryterade i flyktingläger där de kan ha kommit bort från sina föräldrar och samhällets sociala skyddsnät är sönderslaget. Barnen rekryteras t.ex. till soldater, tjänstefolk, prostituerade och spioner. De används bl.a. för att röja minfält, utföra självmordsbombningar, sabotera för fienden, agera vaktposter, betjänter och budbärare. Vanligt är att barnen börjar som bärare, minröjare, budbärare eller spioner för att senare hamna som stridande vid frontlinjen. Orsaken till att barnsoldater numera ofta förekommer i krig är till stor del utvecklingen av lätta handeldsvapen under de senaste decennierna. Att använda sig av barn anses som ett billigt substitut till vuxna soldater och blir därför ett eftertraktat redskap i krig. Att förlora en barnsoldat anses inte en lika stor förlust som att förlora en vuxen soldat.

 
VEM BÄR STOPPLIKT
 
Barnsoldater förekommer oftast i länder och områden vars samhällstruktur är sönderslagen eller ineffektiv. Det vill säga krigshärjade områden där konflikter i högsta grad påverkar det vardagliga livet och civilbefolkningen. Det kan handla om att människor tvingas fly från sina hem och att det blir brist på föda i takt med ekonomiskkris. Som en följd av det försvinner många skyddsnät som i vanliga fall möjligen skulle kunna förhindra att ett barn rekryteras. Barn som används i krig utsätts för stora risker. De blir skjutna, lemlästade, torterade och våldtagna. Risken är också stor att de blir beroende av droger eller drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar. Eftersom att barnen i regel har mindre utbildning, träning och erfarenhet jämfört med vuxna soldater blir barn i större utsträckning skadade eller dödade. I en enkätundersökning utförd bland 30 elever på Midgårdsskolan i åldarana 16-17 svarade hälften att deras största rädsla var att de själva eller någon i deras närhet skulle dö. På en fråga om vilka rättigheter man har i det svenska samhället som barn/ungdom svarade en person ”Man bör ha rätt att bestämma sin framtid genom studier och livsstil”. Detta är något alla barn världen över borde ha rätt till, men så ser det inte ut. Ungdomarna som utnyttjas som barnsoldater i krig är lika mycket ungdomar som de som sitter i skolbänken i Sverige. Barnsoldaterna berövas sin barndom och för de flesta barnsoldaterna blir det svårt att återvända till ett normalt liv, eftersom både barnet och samhället runtomkring kan ha svårt att hantera de gärningar hen tvingats utföra. Vem har då ansvaret att motverka det här problemet? Jag anser att alla människor har ett ansvar att i alla fall bli medvetna om problemet och sprida information vidare till andra. Sedan kan man som företag eller privatperson skänka pengar till hjälporganisationer för att bidra till att aktivt motverka det här problemet.   

 
VÄGSKÄLET
 

Det finns många organisationer som jobbar mot förekomsten av barnsoldater, och det medför många vägar att ta som privatperson. Några av de största organisationerna som arbetar med den här sortens problem är följande:

UNICEF är FN:s barnfond och deras verksamhet utgår från FN:s Barnkonvention. De arbetar alltså för barns rättigheter världen över. De jobbar t.ex. med att ta hand om ensamma barn och försöker att återförena dem med sina föräldrar. I länder där det finns minor utlagda hjälper de till att sprida information och rehabilitera sårade barn. En viktig del i deras förebyggande arbete är att förhandla med krigsledare för att få dem att avstå från att använda barnsoldater och att släppa dem fria. De hjälper även före detta barnsoldater att kunna återvända hem och bli accepterade av människorna i deras närhet. Barnen erbjuds också rehabilitering och skolgång. I rehabiliteringen behandlas barnens upplevelser och de får lära sig hur konflikter kan lösas på ett fredligt sätt. Förhoppningen är att de som vuxna ska undvika att använda våld.   

Röda Korset driver rehabiliteringscenter som ger stöd till barn som drabbats av krig. På centren får barnen t.ex. hjälp att bearbeta sina upplevelser av kriget så att de kan återanpassas till samhället. De får även lära sig läsa och skriva och får yrkesutbildningar. Röda Korsets center jobbar även för att utveckla byarnas hälsoaspekter och tillgång till vatten osv.

SOS Barnbyar jobbar för att inte ett enda barn ska behöva vara ensamt. De bygger upp barnbyar där barnen får en barnbymamma. De erbjuder utbildning för barn och vuxna och erbjuder hälsovård i form av t.ex. vaccinationer och sexualundervisning.

Rädda barnen jobbar med att skydda barn från att utsättas för våld och från att komma ifrån sin familj i katastrofdrabbade områden. Överallt jobbar de för alla barns rätt att gå i skolan. De samarbetar ofta med organisationer som finns i det drabbade landet och allt deras arbete grundar sig i barnkonventionen. I flyktingläger (som är den sortens plats där barnen är mest utsatta för rekrytering) upprättar de trygga barnvänliga platser vid militära konflikter. Barnen ges även möjlighet att prata om vad de varit med om. 


Kommentarer
Postat av: Lovisa

Sjukt bra! BRA JOBBAT PEKKA! :)

Svar: Tack Lovisa! <3
Repekka

2013-05-01 @ 21:51:17
URL: http://jelovisa.blogg.se
Postat av: linnso

så himla nice!! vill se irl!!

Svar: tack, det kanske du får!
Repekka

2013-05-06 @ 20:55:19
URL: http://dstandsfordonthate.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0