Det närmar sig

Och just när jag började få lite ont i huvudet över att jag inte har gjort en liten skituppgift till idé- och kulturhistorian kom den här låten på spotify. För att citera, life's too short to even care at all wo-oh-oh-oah. Ja det är det och jag borde sluta oroa mig så pass hela tiden. Som jag brukar säga, när livet ger dig citroner, käka dom. Citron är gott!

Så snart betygen är satta kommer en så stor klump lossna från bröstet så det är helt otroligt. Sommaren är bästa tiden på året och hur fattig jag än kommer vara längtar jag så in-i-nordens mycket till ledighet, och sen att själv få göra valet när var om och hur jag ska läsa vidare. Klart det är oroande att inte veta vad som händer men ack så jävla skönt samtidigt.

Hat-kärlek och vemod fast mest glädje trots allt. 

Get Lucky


Hur oundvikligt det är att Daft Punk:s nya singel etsar sig fast i lillhjärnan 

Leave the world behind you

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tqXja497ZQo
Den här viden och låten som jag först hörde och såg i volvo reklamen är så stört bra. Älskar när de dyker ner i vattnet och hon sjunger leave the world behind you, önskar jag kunde bo i havet där allt är tyst och lugnt. 

Masters of da masters

 
Finisar x2 ♥♥♥

Här sitter jag och kikar på mästarnas mästare iklädd korta träningstights och ett nikelinne, hehe största fanet vill ju matcha! sanningen är att jag sovit i soffan efter middagen och inte orkat duscha. Innan maten tänkte jag att jag skulle vara hurtig och springa, jag tänkte även att luften kanske blivit lite svalare vid den tiden - det hade den inte. Så efter 2.5 km sa luftvägarna nej för att luften var för torr och allting övergick i en prommis istället. Skönt hur som helst fast mycket varmt, dock kan man ju inte klaga på att värmen kommit till Umeå. Är det så här fint imorgon ska jag försöka lura med mig nån på ett dopp. Nu ska jag i alla fall försöka skriva klar min krönika. Räknar man med den har jag 4 st inlämningsuppgifter och ett NkB prov som alla måste göras så snabbt som möjligt veckan som kommer. Konstigt nog är jag hoppfull. 

2 bra saker

Igår hade vi (arenaklasserna) som läst musik under det gångna läsåret ett musikcafé på skolan! Det en hel massa låtar (21 stycken) varav jag var med på tre och alla var jätteduktiga. Det var en mysig kväll, jag var svin-nervös men allt gick bra med några mindre missar (hehe läs kråkor). Mycket roligt i alla fall, och lite sorgligt att vi inte kommer ha musik längre. Samtidigt var det en enorm lättnad, jag känner att samtidigt som jag håller på att bocka av allting i skolan nu mot slutet så växer min självkänsla i takt med att uppgifter försvinner. Så SKÖNT, att börja känna igen sig själv och inte bara vara ett känslosamt stressmonster som jag känt mig som hela vårterminen. 
Och idag då, idag är det svinigt varmt ute och jag inviger kjol+cykelbyxor!!!!! när jag cyklade till skolan kände jag att det blåste varmt på mig för första gången sen förra sommaren. Vilken lycka alltså ♥ 
 

Jävla fin värld mvh utmattad

http://www.vk.se/867973/frias-fran-valdtaktsanklagelser#post-comments
 
"Högsta domstolen har genom flera rättsfall under 2009 skapat ny praxis i våldtäktsmål, som innebär att det inte räcker att målsägandens berättelse är mer trovärdig än den tilltalades. Numera krävs det betydligt mer stödbevisning för att nå en fällande dom."
 
Ja men det var ju jävligt bra, med tanke på hur få våldtäckter som anmäls av alla utförda. Jag kan till viss del förstå att enbart en berättelse kan vara fällande, men om man kan bevisa att två personer haft sex OCH som i det här fallet att flickan haft skador och hela pusslet är lagt, hur fan kan någon människa då låta det passera? i de fallen måste vi kunna lite på den utsattas historia. 

"En av killarna ska ha tryckt ned tjejen i sängen, samtidigt som en annan misstänktes ha genomfört en gärning som var jämförbar med våldtäkt, då han förde in en tom vinflaska i tjejens underliv så att hon började blöda och fick ont. Detta samtidigt som händelsen filmades av den tredje kamraten, som sedan har raderat klippet.
Tingsrätten väljer nu att ogilla åtalen för samtliga misstänkta, eftersom det inte är ställt bortom rimligt tvivel att brott har begåtts."

Eftersom det inte ställts bortom rimlig tvivel på att brott begåtts. Den här meningen gör mig så arg att det känns som att jag ska brinna upp. Nä, klart som fan att det inte är bortom rimlig tvivel att brott begåtts. Vi kan ju göra en undersökning och kolla vilka tjejer som frivilligt vill ha en vinflaska uppkörd mellan benen.

"Killarna förklarade i sin tur att tjejen samtyckte till gärningen.Tingsrätten menar att det är klarlagt att tjejen och en av killarna har gått in i ett rum, där de haft sexuellt umgänge av något slag och att båda varit överens om det. Därefter anses det bevisat att en tom vinflaska förts in i flickans underliv så att hon börjat blöda. Tjejens berättelse har bedöms som mycket trovärdig, men eftersom det råder oklarheter huruvida hon samtyckt till gärningen eller inte så frias alltså samtliga tre killar från misstankarna om våldtäkt, medhjälp till våldtäkt och sexuellt ofredande."


Och för den här stackars tjejens skull hoppas jag att den här artikeln väcker någon klocka i de som läser den, att så här kan det inte få vara. Jag kan inte ens försöka förstå hur förnedrad, ensam och utlämnad hon måste känna sig nu. Nog har man mått illa för mindre. 

 


Så jag dunkar huvudet i väggen och frågar hur?Vad är det egentligen för liten skitbåt jag har satt mig i, det kan man ju undra.


Nej - kvinnor är inga objekt

Vad ska man säga ens. Hur mycket media styr oss är något vi inte ens tänker på längre för att vi är så vana vid det. Det är lika självklart som att solen går upp i öst och ner i väst. Jag tror jag kan nämna minst ett komplex hos alla tjejer och kvinnor jag känner bra, som de har om sin kropp men som ingen annan egetligen bryr sig om. Allt är tack vare media, för när man sätter sig ner och kollar på människor märker man hur olika alla är, ändå strävar alla (i stora drag) medvetet eller omedvetet efter samma ideal. När jag ser den här videon blir jag less och matt, hur kan det inte vara självklart att kvinnor inte ÄR sitt utseende? 

Turquoise

Saknar mitt långa hår och mina turkosa toppar ♥

Leo

LargeLargeLargeLargeTumblr_mjl0801rm01qbsjqno4_r1_500_large
Vi såg Romeo & Julia på kultur- och idéhistorian i veckan, allt jag har att säga:
Värsta jäkla B-filmen jag sett, alltså hela grejen med att dra in gamla repliker i nutid, och hur de filmade och allting. Sällan jag har skrattat så mycket ÅT en film, allt var mest bara märkligt. Men Leo var ju i alla fall söt back in the days så att säga så det vägde ju upp en hel del.

katt i hatt


Alltså jag önskar så innerligt att jag kunde vara mindre brydd över allting. Att jag bara kunde ta lite distans från nu då exempelvis skolstress och bara räcka mitt sneda långfinger åt den, men jag är inte sån och kommer nog aldrig bli det heller. Jag känner allt hela tiden och när jag är ledsen så gråter jag, det finns inga spärrar, inget i mig som kan förmå mig att bry mig mindre eller må på nåt annat sätt. Det är väl på gott och ont antar jag, för det är inte heller bra för människor att trycka bort saker. Plus att jag bryr mig väldigt mycket om andra människor, och det finns nog få saker jag inte skulle göra för mina vänner. Så idag gråter jag för att jag är så stört jävla stressad, och det här börjar väl blir lite uttjatat att läsa här men just nu är det bara så det är - and so be it. När den här månaden är slut kommer allt vara bra igen. 

Hola muchachas

Igår stod mexikansk fest hos Henrik på agendan, och det här var cirkus enda bilden jag tog. Henrik var mycket fint klädd, och bredvid honom hänger världens bästa piñata som Petter och Maja hade gjort (den blev sen attackerad med ett lasersvärd). Bra kväll med trevligt folk och nachos!

and there will come a time, you'll see, with no more tearsLarge
Så, jag vaknade av en mardröm imorse och jag vaknade med tårar i ögonen och en obehaglig känsla i hela kroppen. Hela grejen var så himla dum men vi styr ju inte över vad vi drömmer. Efter att ha gått omkring en stund kom jag till vett med verkligheten igen och fixade frulle. Har druckit en blåbärssmothie och ätit en varm macka och nu är mina tänder blåare än gammelsmurfen själv. Så, dagens mål är 1. Lämna in rapporten 2. Ut och kuta/ta långprommis (har inte bestämt vilket men sitter här i träningskläder as we speak). När dessa två är avklade får jag se veckans avsnitt av Game of Thrones! 

Blue whale

Den här bilden är bland det snyggaste jag sett i bildväg. Så jävla bra bara, önskar att det var jag som hade gjort den men det är nån snubbe vid namn Kyle McQueen. 

http://kylemcqueen.net/

"VARNING FÖR BARNSOLDATER" - Projektarbete -13
VARNING FÖR BARNSOLDATER

Det finns uppskattningsvis 300 000 barnsoldater i världen som är fördelade på ett 30-tal konflikter. Barn och ungdomar upp till 18 år utnyttjas av beväpnade grupper och arméer i olika väpnade konflikter. Barnen kan rekryteras frivilligt eftersom att de t.ex. försöker fly från dåliga förhållanden eller för att de vill hämnas saker deras familjer blivit utsatta för. De kan även tvångsrekryteras genom att bli kidnappade eller hotade. För att hindra barnen från att kunna återvända hem tvingas de ofta döda sina föräldrar, syskon eller grannar innan de förs bort. Det är väldigt vanligt att barn blir rekryterade i flyktingläger där de kan ha kommit bort från sina föräldrar och samhällets sociala skyddsnät är sönderslaget. Barnen rekryteras t.ex. till soldater, tjänstefolk, prostituerade och spioner. De används bl.a. för att röja minfält, utföra självmordsbombningar, sabotera för fienden, agera vaktposter, betjänter och budbärare. Vanligt är att barnen börjar som bärare, minröjare, budbärare eller spioner för att senare hamna som stridande vid frontlinjen. Orsaken till att barnsoldater numera ofta förekommer i krig är till stor del utvecklingen av lätta handeldsvapen under de senaste decennierna. Att använda sig av barn anses som ett billigt substitut till vuxna soldater och blir därför ett eftertraktat redskap i krig. Att förlora en barnsoldat anses inte en lika stor förlust som att förlora en vuxen soldat.

 
VEM BÄR STOPPLIKT
 
Barnsoldater förekommer oftast i länder och områden vars samhällstruktur är sönderslagen eller ineffektiv. Det vill säga krigshärjade områden där konflikter i högsta grad påverkar det vardagliga livet och civilbefolkningen. Det kan handla om att människor tvingas fly från sina hem och att det blir brist på föda i takt med ekonomiskkris. Som en följd av det försvinner många skyddsnät som i vanliga fall möjligen skulle kunna förhindra att ett barn rekryteras. Barn som används i krig utsätts för stora risker. De blir skjutna, lemlästade, torterade och våldtagna. Risken är också stor att de blir beroende av droger eller drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar. Eftersom att barnen i regel har mindre utbildning, träning och erfarenhet jämfört med vuxna soldater blir barn i större utsträckning skadade eller dödade. I en enkätundersökning utförd bland 30 elever på Midgårdsskolan i åldarana 16-17 svarade hälften att deras största rädsla var att de själva eller någon i deras närhet skulle dö. På en fråga om vilka rättigheter man har i det svenska samhället som barn/ungdom svarade en person ”Man bör ha rätt att bestämma sin framtid genom studier och livsstil”. Detta är något alla barn världen över borde ha rätt till, men så ser det inte ut. Ungdomarna som utnyttjas som barnsoldater i krig är lika mycket ungdomar som de som sitter i skolbänken i Sverige. Barnsoldaterna berövas sin barndom och för de flesta barnsoldaterna blir det svårt att återvända till ett normalt liv, eftersom både barnet och samhället runtomkring kan ha svårt att hantera de gärningar hen tvingats utföra. Vem har då ansvaret att motverka det här problemet? Jag anser att alla människor har ett ansvar att i alla fall bli medvetna om problemet och sprida information vidare till andra. Sedan kan man som företag eller privatperson skänka pengar till hjälporganisationer för att bidra till att aktivt motverka det här problemet.   

 
VÄGSKÄLET
 

Det finns många organisationer som jobbar mot förekomsten av barnsoldater, och det medför många vägar att ta som privatperson. Några av de största organisationerna som arbetar med den här sortens problem är följande:

UNICEF är FN:s barnfond och deras verksamhet utgår från FN:s Barnkonvention. De arbetar alltså för barns rättigheter världen över. De jobbar t.ex. med att ta hand om ensamma barn och försöker att återförena dem med sina föräldrar. I länder där det finns minor utlagda hjälper de till att sprida information och rehabilitera sårade barn. En viktig del i deras förebyggande arbete är att förhandla med krigsledare för att få dem att avstå från att använda barnsoldater och att släppa dem fria. De hjälper även före detta barnsoldater att kunna återvända hem och bli accepterade av människorna i deras närhet. Barnen erbjuds också rehabilitering och skolgång. I rehabiliteringen behandlas barnens upplevelser och de får lära sig hur konflikter kan lösas på ett fredligt sätt. Förhoppningen är att de som vuxna ska undvika att använda våld.   

Röda Korset driver rehabiliteringscenter som ger stöd till barn som drabbats av krig. På centren får barnen t.ex. hjälp att bearbeta sina upplevelser av kriget så att de kan återanpassas till samhället. De får även lära sig läsa och skriva och får yrkesutbildningar. Röda Korsets center jobbar även för att utveckla byarnas hälsoaspekter och tillgång till vatten osv.

SOS Barnbyar jobbar för att inte ett enda barn ska behöva vara ensamt. De bygger upp barnbyar där barnen får en barnbymamma. De erbjuder utbildning för barn och vuxna och erbjuder hälsovård i form av t.ex. vaccinationer och sexualundervisning.

Rädda barnen jobbar med att skydda barn från att utsättas för våld och från att komma ifrån sin familj i katastrofdrabbade områden. Överallt jobbar de för alla barns rätt att gå i skolan. De samarbetar ofta med organisationer som finns i det drabbade landet och allt deras arbete grundar sig i barnkonventionen. I flyktingläger (som är den sortens plats där barnen är mest utsatta för rekrytering) upprättar de trygga barnvänliga platser vid militära konflikter. Barnen ges även möjlighet att prata om vad de varit med om. 


RSS 2.0